Prosty i pyszny sposób na domową chałkę

Niedzielne popołudnie bez kawy i domowego wypieku dla niektórych jest czymś zupełnie nie do pomyślenia. Taki zestaw kojarzy się bowiem ze spokojem, odpoczynkiem i smakowitym rajem dla podniebienia. Jeśli przy tym jest możliwość siedzenia w ogródku, naprawdę niewiele już brakuje do szczęścia. Czy jest jakiś prosty wypiek, który można zaserwować na najbliższą taką spokojną niedzielę? Warto pokusić się o chałkę – jest prosta w przygotowaniu, jak i idealnie smakuje do kawy i herbaty.

Polski i żydowski smak

Chałka w Polsce kojarzy się ze słodkim wypiekiem, gdy wersja żydowska jest wersją słoną. O nią także warto się pokusić, jeśli chce się zaskoczyć gości i domowników. Jeśli jednak marzy się słodki smak do gorzkiej kawy, prosta, domowa chałka będzie dobrym kompanem.

Chałka to nic innego, jak puszyste, drożdżowe ciasto – a właściwie pieczywo – w postaci zaplecionego warkocza. Już sam jego widok napawa estetycznym entuzjazmem, czasami aż szkoda jeść, kiedy tak ładnie się prezentuje. Świetnie smakuje posmarowane dżemem albo miodem, do tego zapijana nie tylko kawą czy herbatą, ale i ciepłym kakao. Można ją także zjeść z żółtym serem i wędliną, jeżeli najdzie taka ochota.

Chałka – choć to może dla niektórych być zaskakujące – wykazuje się posiadanie szeregu wartości odżywczych. Znaleźć w niej można witaminy z grupy B, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, selen, chrom, cynk, wapń, potas, fosfor. Dzięki zawartości węglowodanów jest zastrzykiem energii, chałka sprawdzi się więc nie tylko do popołudniowej kawy, ale jako składnik pierwszego lub drugiego śniadania.

Jak ją przygotować? Jest to zadanie proste, a składniki łatwo dostępne, wystarczy więc wyodrębnić trochę czasu, by móc się cieszyć jej widokiem i smakiem.

Składniki:

  • 250 ml lekko ciepłego mleka
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli

Na kruszonkę:

  • 60 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 30 g cukru
  • oraz 1 jajko do posmarowania

Wykonanie

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i około 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski, dodać cukier, sól, wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto.
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
  4. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki zagnieść razem. Gotową kruszonkę włożyć do lodówki.
  5. Wyrośnięte ciasto zagnieść przez chwilę. Podzielić na trzy równe części. Uformować trzy wałki o długości równej długości blachy.
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wałki przełożyć na blachę i zapleść warkocz. Końce warkocza zlepić i podwinąć pod chałkę. Przykryć, pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  7. Wyrośnięty warkocz posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 35 minut do zrumienienia.