Nie bez powodu istnieje powiedzenie, że “prostota jest najlepsza”. Przepisy, które mają proste składniki i są łatwe do zrobienia zachwycają swoim smakiem i kompozycją pod względem dobrania dodatków. Deser z tego przepisu jest niesamowicie prosty do wykonania i idealnie sprawdzi się również dla osób, które cenią sobie kuchnię wegetariańską lub wegańską. Dzięki nietuzinkowemu połączeniu smaków możemy się cieszyć swoimi ulubionymi przysmakami w jednym deserze. Naturalne składniki w tej propozycji to ukłon w stronę tych, którzy chcą spróbować domowych wyrobów oraz nowych smaków w swoim codziennym menu.
Trudność wykonania przepisu: łatwy
Czas wykonania przepisu: 15-30 minut
Porcja dla: 2-3 osób
Składniki:
- Sok naturalny z czerwonej porzeczki
- 2 szklanki wody
- 4-5 łyżeczek agaru
- 1 puszka mleczka kokosowego
- ½ tabliczki czekolady deserowej
W przepisie nie został ujęty cukier, gdyż sok owocowy (najlepiej taki bez dodatku cukru) sam w sobie jest wystarczająco słodki. Wodę należy zagotować, a pod koniec gotowania powinno się dodać sok oraz kilka łyżeczek agaru. Agar to idealny zastępnik odzwierzęcej żelatyny, dlatego przepis ten możemy użyć nawet przy gościach, którzy są na diecie stricte roślinnej lub jeśli unikają produktów odzwierzęcych. Oczywiście ilość półproduktów można dowolnie modyfikować pod względem ilości osób przewidzianych przy deserze.
Galaretkę można oczywiście wlać bezpośrednio do już przygotowanych wcześniej pucharków lub większej miski. Miska będzie potrzebna do pokrojenia w kostkę naszej agarowej galaretki, ale możemy pominąć ten punkt, jeśli nie mamy ochoty “bawić się” w dodatkowe wymyślanie ozdób w naszym deserze. Agar jest dość specyficzny. Szybko się żeluje, więc ten przepis jest właściwie ekspresowy pod względem czasu, który jest potrzebny na jego wykonanie. Pucharki lub odpowiednie szklanki możemy oczywiście odstawić na bok by galaretka stężała i nabrała właściwej struktury.
W międzyczasie możemy przejść do skrojenia wcześniej przygotowanej tabliczki czekolady. Ze względu na poziom słodkości soku możemy wybrać nieco mniej słodką czekoladę deserową lub gorzką. Zamiennikiem śmietany będzie tutaj śmietanka kokosowa, którą można ubić z białej części mleczka kokosowego. Oczywiście, jeśli jest ono stężałe dzięki ujemnej temperaturze w lodówce to możemy również pominąć tę część i po prostu wyłożyć odpowiednią jego ilość do pucharka, na naszą galaretkę. Całość oczywiście należy posypać uprzednio przygotowaną startą lub pokrojoną czekoladą. Dodatkowo wierzch można udekorować świeżym listkiem mięty, co niesamowicie wzbogaci estetykę całego deseru.
Smacznego!