Smaczny bakłażan

Zgodnie z zaleceniami lekarzy i dietetyków ludzie coraz częściej decydują się jeść zdrowo i do swojej diety włączają większe ilości warzyw i owoców. Jednak dla niektórych jedzenie ich na surowo czy tylko gotowane może okazać się zbyt nudne. Co można wówczas zrobić? Odrobinę się zabawić i poeksperymentować na przykład z oberżyną – bakłażan a la pizza to ciekawy sposób wykorzystania tego warzywa, a właściwie owocu, w kuchni, który każdemu przypadnie do gustu.

W fioletowym kubraczku

Bakłażan jest bardzo ładny w rozpoznaniu, a to za sprawą swojej fioletowej skórki i podłużnego kształtu. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety? Wykazuje on bowiem wiele właściwości korzystnie wpływających na ludzki organizm.

Przede wszystkim jest niskokaloryczny – około 20 kilokalorii w 100 gramach – do tego zawiera w sobie ważne pierwiastki mineralne: potas, wapń i magnez. Spożywając bakłażany, można dostarczyć sobie również sporą dawkę błonnika pokarmowego. Wykazuje on działanie detoksykacyjne, poprawia przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom układu krążenia.

Bakłażan może smakować niczym pizza, jeżeli wie się, jak go przyrządzić. Podpowiedź zamieszczono poniżej.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 duży bakłażan
  • odrobina soli morskiej
  • kilka łyżek ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka dużych plastrów sera żółtego
  • 1 czerwona cebula
  • kilka zielonych oliwek
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie

Bakłażana umyć, pokroić wzdłuż na plastry. Obsypać je solą i pozostawić na około 15 minut. Po tym czasie plastry przemyć pod bieżącą wodą. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Każdy z plastrów równomiernie posmarować ketchupem połączonym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ułożyć plaster sera, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę oraz oliwki – ilość według uznania. Każdy z plastrów posypać ziołami prowansalskimi.
Piec przez około 15-25 minut (do roztopienia sera) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Przed podaniem bakłażana obsypać szczypiorkiem i skropić oliwą z oliwek.