Szaszłyki warzywno-drobiowe

Wśród wielu mięs, jakie pojawiają się na stołach, najczęściej spotkać można kurczaka. Łatwo dostępny, w przystępnej cenie, pozwala wykonać ze sobą wiele potraw – być panierowanym kotletem, nuggetsem, ugotowanym dodatkiem do niedzielnej rosołu. Bardzo dobrze komponuje się z wieloma dodatkami, w tym z warzywami, z którymi winien być podawany bardzo często. Czy jest jakiś sposób na taki duet, który szybko się nie znudzi? Owszem, a do tego swoim smakiem przyniesie wspomnienie letnich grilli i spotkań.

Trzy porcje każdego dnia

Jak przekonują do tego lekarze i dietetycy, człowiek powinien w ciągu dnia zjeść pięć porcji warzyw i owoców, najlepiej w proporcji 3:2. To warzywa powinny stanowić podstawę diety i pojawiać się możliwie najczęściej na talerzach, jednak nie każdy jest ich fanem.

Dlaczego ich spożywanie jest takie ważne? Zawierają one witaminy A, z grupy B, C, E, liczne minerały takie jak sód, potas, wapń, mangan, żelazo, cynk, fosfor, fluor, jod oraz błonnik pokarmowy, który wypełniając żołądek, daje uczucie sytości na dłuższy czas. Regularne spożywanie warzyw chroni przed wieloma chorobami, wpływa korzystnie między innymi na układ trawienny czy wzrok. Warzywa są najlepszym dobrodziejstwem natury, jakie otrzymał człowiek, by móc cieszyć się zdrowiem przez wiele, wiele lat.

Ze względu na to, jak dobrze komponują się i smakowo, i pod względem obróbki termicznej z kurczakiem, warto je ze sobą łączyć i przygotować na przykład szaszłyki, które przypomną także o wspaniałości wcześniejszych letnich grilli i spotkań w gronie rodziny lub przyjaciół.

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cukinia
  • 4 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • marynata do mięs klasyczna (przyprawa)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku / 2 ząbki czosnku świeżego
  • 1 łyżka ostrej papryki mielonej
    oraz
  • patyczki do szaszłyków

Przygotowanie

  1. Mięso oczyścić, pokroić w niewielką kostkę.
  2. Zrobić marynatę: przyprawę klasyczną wymieszać z trzema łyżkami oliwy. Zalać nią kurczaka w pojemniku, przykryć i przechować mięso przez noc w lodówce, by się dobrze zamarynowało.
  3. Papryki oczyścić, pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w półplasterki, cebulę dymkę w plasterki. Warzywa włożyć do pojemnika, zamarynować – oliwa wymieszana z czosnkiem i ostrą papryką – przez noc tak samo jak mięso.
  4. Drugiego dnia używając patyczków do szaszłyków, nabijać na nie naprzemiennie kawałki mięsa i warzywa.
  5. Stworzone szaszłyki ułożyć na tacce do grillowania i położyć na rozgrzanym ruszcie.
  6. Grillować około 25 minut, od czasu do czasu przekręcając.
  7. Podawać z musztardą, ketchupem, domowym sosem czosnkowym lub ziołowym.